Prietenii îmi spun că am luat-o razna! Pariez pe baseball. Totul a început când am citit titlul unui articol, și anume Ponturi MLB și am intrat să văd ce înseamnă. Nici nu știam cu ce se mănâncă sportul acesta, dar am văzut că nu e atât de complicat cum pare „de afară”.
Am luat-o „Step by step”, cum spune un celebru cântec de prin anii 90. Am citit mai regulamentul. M-am documentat apoi despre MLB, adică Major League Baseball, care este principala competiție din SUA. Am citit și niște comentarii scrise de oameni care se pricep și am înțeles care sunt cluburile importante și jucătorii-cheie.
Acum privesc altfel și filmele americane cu și despre baseball. Până să mă intereseze fenomenul, nu înțelegeam care-i baiul ălora de alergau ca disperații pe marginea terenului și de ce se bucura lumea când ajungea în tribună mingea aia cât un ghem.
Tipuri de pariuri pe baseball
Avem următoarele tipuri de pariuri de baseball: pe echipa câştigătoare, pe total puncte şi handicap, pe rezultatul după 5 inninguri complete, total run-uri înscrise, pe cea mai mare diferenţă de puncte, total puncte pe echipă, echipa care inscrie cele mai multe lovituri în inninguri, total lovituri în inning, prima echipă care ajunge la un anumit număr de puncte, lider după un anumit număr de inning-uri, pe o anumită diferenţă de scor etc.
Fiind un sport cu reguli destul de simple, nu e greu să „fabrici” propriile ponturi. Trebuie să ții cont de câteva elemente pe care o să ți le prezint în continuare.
Despre joc foarte pe scurt
Un jucător numit „pitcher” aruncă mingea către prinzător – „catcher” . Acesta din urmă se află în spatele unui jucator din echipa adversă care are misiunea să lovească mingea cu bâta, numit „batter” (sau „hitter”). Dacă „batter-ul” nimerește lovitura, sunt două situații: fie mingea ajunge în tribune și este home-run (adică e de bine), fie cade în teren, caz în care care jucătorul cu bâta fuge și încearcă să atingă cele patru baze până când adversarii o recuperează. Cu cât mingea e lovită mai puternic și trimisă mai departe, cu atât e mai ok. Dacă face circuitul complet, realizează un „run” și echipa lui primește un punct.
Se joacă 9 reprize numite inninguri. Fiecare repriză are două părți, Top și Bottom. În Top, gazdele aruncă și lovesc oaspeții. În Bottom e viceversa. Fiecare jumătate de inning se joacă până când echipa care aruncă mingea reusește 3 out-uri.
La ce trebuie să fii atent
Simplificând, cheia unui meci constă în duelul dintre „pitcher” și „batter”. Atunci când pariezi pe baseball, trebuie să fii atent în principal la statisticile din dreptul celor doi. Pentru „batter” sunt relevante: media de lovire, numărul de puncte marcate în urma loviturilor sale și numărul de home-runs.
La un „pitcher” contează mult ERA (Earned Runs Allowed), adică numărul mediu de puncte realizate de adversari pe aruncarea lui în cele nouă inninguri ale unui meci. Cu cât ERA este mai mică, cu atât jucătorul este mai valoros.
Favoriți… pe jumătate
Una dintre strategiile de pariuri pe MLB este să mizezi împotriva favoritei. Există o explicație: statistica arată cu favoriții câștigă numai 56% din meciuri în sezonul regulat. E bine totuși să nu îți forțezi norocul dacă echipa împotriva căreia vrei să pariezi are „pitcherul” în Top 20 după cifrele ERA. Înseamnă că omul are talent și poate contribui decisiv la victorie.
Ca pentru orice sport de echipă, sunt relevante și statisticile acasă/deplasare, forma înregistrată în ultimele meciuri, rivalitățile, dar și istoricul confruntărilor directe.
Plătit regește ca să arunce mingea
Apropo de favorite, am uitat să spun că titlul Major League Baseball e deținut de Kansas City Royals, care îl plătește pe pitcherul Ian Kennedy cu 9.850.000 de dolari pe sezon. Nu-i o sumă rea pentru cineva care aruncă o minge stând pe loc, nu?