Suferi de anxietate sau stresul de macina si realizezi ca este cazul sa mergi la psiholog dar nu ai suficient curaj? Nu esti singurul. Marea majoritate a persoanelor care simt nevoia de a face o vizita la un cabinet de psihologie evita sa faca acest pas pentru ca nu stiu exact ce ii asteapta sau pentru ca nu stiu cat costa o sedinta la psiholog, ori din teama de a nu fi catalogati nebuni de catre cei din jur.
Iata la ce trebuie sa va asteptati de la prima dvs. programare de psihoterapie.
Uneori temerile si anxietatea noastra trebuie scoase la lumina pentru a fi depasite. Altfel spus, „demonii nostri interiori”, acele comportamente pe care nu le stie nimeni in afara noastra, trebuie expusi. În loc sa luptam cu aceste sentimente, este mai bine sa le acceptam ca facand parte din noi. Aceasta acceptare devine unul din primii pasi pe care trebuie sa ii parcurgi inainte de a merge la psiholog.
Faceti o programare
Dupa ce v-ati hotarat sa discutati cu cineva despre sentimentele sau gandurile dvs. care va provoaca ingrijorare si pe care nu vi le puteti explica, este timpul sa cautati un specialist. Majoritatea oamenilor vor ajunge sa vada un psiholog. Foarte rar ajungi direct sa vezi un psihiatru. Totusi, psihologul, dupa o sedinta consiliere psihologica, isi va da seama daca ai nevoie doar de terapie sau daca este cazul de o anumita medicamentatie. În acest caz, te va indruma la un psihiatru pentru reteta. Deci, pentru inceput este suficient sa faci o programare la un cabinet de psihologie.
Spune-ti povestea vietii
Prima intalnire cu un terapeut este in primul rand o sesiune de informare a psihologului. El sau ea trebuie sa afle multe despre tine si despre trecutul tau intr-un timp scurt, pentru a-ti evalua corect preocuparile si pentru a ajunge la un posibil diagnostic. Deoarece diagnosticul ajuta adesea la stabilirea tratamentului, este o parte importanta a procesului.
Povestea ta este cu adevarat povestea vietii tale. În ciuda a ceea ce ati citit pana acum, o persoana nu este doar un diagnostic. Nici psihologii nu privesc oamenii care vin la ei in felul acesta. Ei privesc fiecare om ca pe o persoana unica, care are o problema si are nevoie de ajutor.
Singura persoana care poate spune povestea vietii tale esti chiar tu. Atunci cand intri pentru prima data in biroul unui psiholog, ar trebui sa-ti reamintesc ca esti „expertul” vietii tale. Psihologul nu este acolo sa te judece sau sa-ti spuna cat de mult crede el/ea ca ai gresit. Nu, de fapt, principalul lui scop este sa te asculte si sa devina cel de al doilea „expert” al vietii tale, primul „expert” fiind chiar tu. Asa ca ai incredere sa iti spui povestea vietii pentru ca altfel psihologul nu te poate cunoaste cu adevarat.
Terapeutii vor, desigur, sa afle care este problema ta actuala si de unde a inceput totul. Dar terapeutul ar putea sa te intrebe si despre copilaria si trecutul familiei tale pentru a intelege mai bine evolutia ta. Pentru ca timpul unei sedinte este limitat, trebuie sa va concentrati asupra a ceea ce este cel mai important pentru dvs. De multe ori veti avea impresia, la prima sesiune, ca ati uitat ceva important. Nu va faceti griji, veti putea reveni in cadrul urmatoarei sedinte de terapie.
Dupa prima intalnire cu un psiholog veti avea sentimente combinate (usurare, ingrijorare, speranta, intimidare etc). Obisnuiti-va cu acest sentiment, deoarece psihoterapia este o experienta diferita de orice altceva. Cei mai multi oameni care incearca psihoterapia ajung sa le placa si vor aprecia timpul petrecut cu psihologul ca pe o sansa de a explora noi moduri de a fi, de a gandi, de a simti.