- 2 mai 2023 – Ziua Mondială a Astmului- “Îngrijirea astmului pentru toți”
- Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică din România (SRAIC) lansează un apel către pacienți legat de diagnosticarea și tratamentul astmului
- În România sunt aproape 1 milion de oameni care suferă de astm
- 1 din 20 copii școlari suferă de astm
- Tratamentul astmului în România este decontat integral
2 mai 2023, Ziua Mondială a Astmului este aniversată sub motto-ul “Îngrijirea astmului pentru toți”. Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică din România (SRAIC) o marchează anul acesta printr-o zi dedicată acestei afecțiuni în cadrul Congresului ce se desfășoară la Hotel Crowne Plaza în București, în perioada 4-6 mai 2023, organizat sub egida Academiei de Științe Medicale și cu sprijinul EAACI (Societatea Europeană de Alergologie şi Imunologie Clinică).
Prof. Univ. Dr. Carmen Panaitescu, președintele SRAIC, lansează cu acest prilej un apel către cei care suferă de astm: “În România, în acest moment, pacienții cu astm alergic beneficiază de aceleași terapii inovatoare ca orice alt pacient din Europa. Marele avantaj în acest moment este că tratamentul este complet compensat și de curând au fost introduse pe lista de gratuități și o serie de teste moleculare necesare diagnosticării paciențlor alergici. Astmul alergic este o boală cu care se poate trăi, cu o calitate a vieții bună, atâta timp cât este tratată corespunzător. Toți pacienții pot accesa aceste tratamente și e nevoie să înțeleagă cât este de important să fie monitorizat și să primească terapiile care să îi îmbunătățească calitatea vieții”.
Rata de mortalitatea cauzată de astm în România este cu 50% mai mare decât cea la nivel European, adică 1,3 la 100.000 de locuitori mor anual. Majoritatea pacienților cu astm alergic prezintă și simptome de rinoconjunctivită alergică. Dintre pacienții cu astm, un procent de 2-5% evoluează spre forme severe care necesită terapii complexe, au frecvente exacerbări care necesită vizite în serviciul de urgență sau internări, de aceea e nevoie ca tratamentul să fie adecvat și monitorizarea recurentă.
Astmul este o boală inflamatorie a căilor respiratorii care determină simptome caracteristice: tuse, în special noaptea, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, senzație de constricție, durere sau presiune la nivel toracic. Trebuie subliniat că nu orice persoană cu astm are aceleași simptome, în același mod.
Foarte important: pentru astm nu există vindecare. Simptomele astmului pot fi însă tratate eficient la majoritatea pacienților, dar netratarea astmului este și mai costisitoare. Mulți pacienți din România rămân însă slab controlați, în ciuda tratamentului disponibil și acum decontat 100% de CNAS.