Gartner identifica principalele 10 tendinte tehnologice strategice pentru 2023

Gartner a anuntat lista principalelor 10 tendinte tehnologice strategice pe care organizatiile trebuie sa le exploreze in 2023.

Pentru a imbunatati pozitionarea organizatiei lor din punct de vedere financiar in perioadele de turbulente economice, CIO si directorii IT trebuie sa priveasca dincolo de economiile de costuri catre noi forme de excelenta operationala, continuand in acelasi timp sa accelereze transformarea digitala,” a declarat Frances Karamouzis, Distinguished VP Analyst la Gartner. „Tendintele tehnologice strategice identificate de Gartner pentru 2023 sunt construite in jurul a trei teme — optimizare, scalare si pionierat — in care tehnologiile pot ajuta organizatiile sa optimizeze rezilienta, operatiunile sau increderea, sa scaleze solutiile verticale si livrarea de produse si sa devina pionier prin noi forme de abordare, raspunsuri accelerate sau oportunitate,” a detaliat Frances Karamouzis.

Cu toate acestea, in 2023, furnizarea de tehnologie nu va fi suficienta. Aceste teme sunt afectate de asteptarile si reglementarile de mediu, sociale si de guvernanta (Environmental, Social and Governance – ESG), care se traduc in responsabilitatea comuna de a aplica tehnologii sustenabile. Fiecare investitie in tehnologie va trebui sa fie efectuata tinand cont de impactul pe care il are asupra mediului, tinand cont de generatiile viitoare. „Sustenabil implicit” ca obiectiv declarat necesita folosirea de tehnologie sustenabila,” a declarat David Groombridge, Distinguished VP Analyst la Gartner.

Principalele tendinte tehnologice strategice pentru 2023 sunt:

Sustenabilitatea

Sustenabilitatea este prezenta in toate tendintele tehnologice strategice pentru 2023. Intr-un recent sondaj efectuat de Gartner, directorii executivi au raportat ca schimbarile de mediu si sociale sunt acum o prioritate de top pentru investitori, dupa profit si venituri. Aceasta inseamna ca directorii trebuie sa investeasca mai mult in solutii inovatoare care sunt concepute pentru a raspunde cererilor ESG pentru a indeplini obiectivele de sustenabilitate. Pentru a face acest lucru, organizatiile au nevoie de un nou cadru tehnologic sustenabil care sa mareasca eficienta din punct de vedere energetic si material a serviciilor IT, sa permita sustenabilitatea organizatiei prin tehnologii precum trasabilitate, analitici, energie regenerabila si inteligenta artificiala si sa implementeze solutii IT pentru a ajuta clientii sai sa isi atinga propriile obiective de sustenabilitate.

Pionierat

Metaverse

Gartner defineste un metavers ca un spatiu colectiv 3D virtual si partajat, creat prin convergenta realitatii fizice si digitale imbunatatite virtual. Un metavers este persistent, oferind experiente imersive imbunatatite. Gartner se asteapta ca un metavers complet sa fie independent de dispozitiv si sa nu fie detinut de un singur furnizor. Acesta va avea o economie virtuala in sine, activata de monede digitale si jetoane nefungibile (non-fungible token – NFT). Pana in 2027, Gartner estimeaza ca peste 40% dintre organizatiile mari din intreaga lume vor folosi o combinatie de Web3, cloud AR si gemeni digitali in proiecte bazate pe metaverse care vizeaza cresterea veniturilor.

Superaplicatii

O superaplicatie combina caracteristicile unei aplicatii, ale unei platforme si ale unui ecosistem intr-o singura aplicatie. Aceasta nu numai ca are propriul set de functionalitati, dar ofera si o platforma pentru terti pentru a dezvolta si a publica propriile mini-aplicatii. Pana in 2027, Gartner estimeaza ca peste 50% din populatia globala va utiliza activ zilnic mai multe superaplicatii.

„Desi majoritatea exemplelor de superaplicatii sunt aplicatii mobile, conceptul poate fi aplicat si aplicatiilor client pentru desktop-uri, cum ar fi Microsoft Teams sau Slack, cheia fiind ca o superaplicatie poate consolida si inlocui mai multe aplicatii pentru utilizarea sa de catre clienti sau angajati,” a spus Karamouzis.

AI adaptiv

Sistemele adaptive AI au scopul de a reinstrui in mod continuu modelele si de a invata in mediile de dezvoltare si in care ruleaza, pe baza unor date noi, pentru a se adapta rapid la schimbarile induse de circumstantele din lumea reala care nu au fost prevazute sau disponibile in timpul dezvoltarii initiale. Acestea folosesc feedback in timp real pentru a-si schimba in mod dinamic modul de invatare si pentru a-si ajusta obiectivele. Acest lucru le face potrivite pentru operatiuni in care schimbarile rapide ale mediului extern sau schimbarea obiectivelor organizatiei necesita un raspuns optimizat.

Optimizare

Sistemul imunitar digital

76% din echipele responsabile pentru produsele digitale sunt acum responsabile si pentru generarea de venituri. CIO cauta noi practici si abordari pe care echipele lor le pot adopta pentru a oferi acea valoare adaugata pentru operatiunile de afaceri, impreuna cu atenuarea riscurilor si cresterea satisfactiei clientilor. Un sistem imunitar digital ofera o astfel de traseu de dezvoltare.

Imunitatea digitala combina perspectivele bazate pe date despre evolutia operatiunilor, testarea automata si extrema, rezolvarea automata a incidentelor, ingineria software in cadrul operatiunilor IT si securitatea in lantul de aprovizionare a aplicatiilor pentru a creste rezistenta si stabilitatea sistemelor. Gartner preconizeaza ca pana in 2025 organizatiile care investesc in construirea imunitatii digitale vor reduce timpul de nefunctionare a sistemelor lor cu pana la 80%, iar acest lucru se traduce direct in venituri mai mari.

Observabilitate aplicata

Datele observabile reflecta artefactele digitizate, cum ar fi jurnalele, urmele, apelurile API, timpii de asteptare, descarcarile si transferurile de fisiere, care apar atunci cand orice parte interesata efectueaza orice fel de actiune. Observabilitatea aplicata alimenteaza aceste artefacte observabile intr-o abordare extrem de orchestrata si integrata pentru a accelera procesele decizionale de la nivelul organizatiilor.

„Observabilitatea aplicata permite organizatiilor sa isi exploateze artefactele de date pentru a obtine un avantaj competitiv,” a spus Karamouzis. „Este un proces puternic deoarece creste importanta strategica a datelor potrivite la momentul potrivit pentru declansarea de actiuni rapide bazate pe actiuni confirmate ale partilor interesate, mai degraba decat pentru a sustine intentii. Atunci cand este planificata strategic si executata cu succes, observabilitatea aplicata este cea mai puternica sursa de luare a deciziilor bazate pe date,” a subliat Karamouzis.

Managementul increderii, riscurilor si securitatii in inteligenta artificiala

Multe organizatii nu sunt bine pregatite pentru a gestiona riscurile induse de inteligenta artificiala. Un sondaj efectuat de Gartner in S.U.A., Marea Britanie si Germania a constatat ca 41% dintre organizatii s-au confruntat cu o bresa de confidentialitate sau cu un incident de securitate legat de inteligenta artificiala. Cu toate acestea, acelasi sondaj a constatat ca organizatiile care au gestionat in mod activ riscurile, confidentialitatea si securitatea inteligentei artificiale au obtinut rezultate imbunatatite ale proiectelor de AI. Mai multe dintre proiectele lor de AI au trecut in productie de la statutul de proiect pilot si au obtinut mai multa valoare de afaceri decat proiectele AI din organizatii care nu gestionau in mod activ aceste functii.

Organizatiile trebuie sa implementeze noi capabilitati pentru a asigura fiabilitatea modelului, increderea, securitatea si protectia datelor. Managementul increderii, riscurilor si securitatii AI (Trust, Risk and Security Management – TRiSM) solicita participantilor din diferite departamente ale companiei sa lucreze impreuna pentru a implementa noi masuri.

Scalabilitate

Platforme cloud specifice industriilor

Platformele cloud specifice industriilor ofera o combinatie de SaaS, platforma ca serviciu (PaaS) si infrastructura ca serviciu (IaaS), oferind seturi de capabilitati modulare specifice unei industrii pentru a sprijini cazuri specifice de utilizare din respectiva industrie. Companiile pot folosi capabilitatile preconfigurate ale platformelor cloud specifice industriilor ca elemente de baza pentru a compune initiative digitale pentru afaceri unice si diferentiate, oferind agilitate, inovatie si timp redus de lansare pe piata, evitand in acelasi timp blocarea.

Pana in 2027, Gartner estimeaza ca peste 50% dintre companii vor folosi platformele cloud specifice industriilor pentru a-si accelera initiativele de afaceri.

Ingineria platformei

Ingineria platformei este disciplina de construire si operare a platformelor de dezvoltare interne de tip self-service pentru livrarea si managementul ciclului de viata al aplicatiilor software. Scopul ingineriei platformei este de a optimiza experienta dezvoltatorului si de a accelera livrarea valorii pentru clienti de catre echipele de produs.

Gartner estimeaza ca 80% dintre organizatiile de inginerie software vor infiinta echipe de platforma pana in 2026 si ca 75% dintre acestea vor include portaluri de tip self-service pentru dezvoltatori.

Punerea in valoare a tehnologiilor wireless

Desi nicio tehnologie nu va fi dominanta, companiile vor folosi un spectru de solutii wireless pentru a satisface necesitatile tuturor mediilor, de la Wi-Fi la birou, prin intermediul serviciilor pentru dispozitive mobile, pana la servicii de consum redus si chiar conectivitate radio. Gartner preconizeaza ca pana in 2025, 60% dintre companii vor folosi simultan cinci sau mai multe tehnologii wireless.

Pe masura ce retelele trec dincolo de conectivitatea pura, ele vor oferi informatii folosind analize incorporate, iar sistemele cu consum redus de energie vor extrage energie direct din retea. Aceasta inseamna ca reteaua va deveni o sursa directa de valoare comerciala.

Cele mai importante tendinte tehnologice strategice din acest an evidentiaza acele tendinte care vor genera perturbari si oportunitati semnificative in urmatorii cinci pana la 10 ani. Clientii Gartner pot citi mai multe in raportul special Gartner „Top Strategic Technology Trends for 2023”.

Despre Gartner IT Symposium/Xpo

Gartner IT Symposium/Xpo™ 2022 este cea mai importanta intalnire pentru CIO si alti directori IT la nivel mondial Directorii IT se bazeaza pe aceste conferinte pentru a invata cum sa foloseasca oportunitatile de moment si sa faca diferenta, oferind viziunea si rezultatele necesare pentru a sustine ridicarea pe un nivel superior a organizatiilor in care activeaza. Urmariti stirile, fotografiile si videoclipurile care vin de la Gartner IT Symposium/Xpo pe Gartner Newsroom, pe Twitter folosind #GartnerSYM, pe Instagram si pe LinkedIn.

In perioada 7 –10 noiembrie are loc la Barcelona, Spania Gartner IT Symposium/Xpo™ 2022, un eveniment marcant pentru industrie care ofera o experienta unica in contextul provocarilor din ziua de astazi. Continutul prezentarilor are in vedere prioritatile si initiativele cheie ale liderilor IT in functie de industrie, oferind in exclusivitate cele mai bune modalitati de a crea strategia, de a executa si rezolva provocarile, maximizand impactul de lider in industrie.

Despre Gartner for Information Technology Executives

Gartner for Information Technology Executives ofera o perspectiva actionabila si obiectiva pentru CIO si liderii IT, pentru a-i ajuta sa-si conduca organizatiile prin transformarea digitala si sa conduca cresterea afacerii. Informatii suplimentare sunt disponibile la www.gartner.com/en/information-technology.

Urmariti stirile si actualizarile de la Gartner for IT Executives pe Twitter si LinkedIn. Vizitati IT Newsroom pentru mai multe informatii si analize.

Urmareste stirile si actualizarile de la Gartner pe Twitter si LinkedIn. Vizitati IT Newsroom pentru mai multe informatii si perspective.

Despre Gartner

Gartner, Inc. (NYSE: IT) ofera o perspectiva obiectiva si utila pentru directori si echipele lor. Indrumarile si instrumentele noastre de specialitate permit luarea unor decizii mai rapide si mai inteligente si o performanta mai buna in ceea ce priveste prioritatile esentiale ale unei organizatii. Pentru a afla mai multe, vizitati: gartner.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>