Crama Girboiu ofera o gama vasta de vin rose produs din cei mai buni struguri, atent selectionati si maturati la perfectiune. Vinul rose se poate obtine in general prin doua procese de baza: fie se amesteca vinul rose cu vinul alb pentru a obtine un blend potrivit, fie se merge pe tehnica ce necesita mai multa indemanare si precizie despre care vom afla acum.
Vinul rose este intotdeauna facut din struguri negri, exceptia de la regula este Champagne rosé care foloseste Chardonnay in amestecul sau. Prin urmare, primul pas pentru a produce rosé este recoltarea strugurilor negri din podgoria pe care doriti sa o folositi pentru un vin rosu. O multime de vinificatori vor cultiva o varietate cu care intentioneaza sa faca vin rosu, dar aloca o cantitate mica din recolta pentru a produce un vin rose pal din aceeasi recolta.
Strugurii sunt zdrobiti intr-un suc, fie cu masina, fie in modul traditional folosind obiecte manuale de zdrobit.
Fermentarea este partea interesanta care transforma strugurii in alcool. Sucul de struguri negri este plasat intr-un rezervor de fermentare din otel inoxidabil, apoi se adauga drojdie pentru a transforma zaharul din fructe in alcool si dioxid de carbon. La fel ca in cazul productiei de vin rosu, cojile sunt lasate sa actioneze in timpul fermentarii pentru a se asigura ca culorile, aromele si taninurile sunt transmise din cojile de struguri in vin. Cu toate acestea, spre deosebire de vinul rosu (care poate fi fermentat timp de mai multe saptamani), pentru a crea un rosé este esential sa il fermentati la o temperatura mult mai scazuta (la fel ca si pentru productia de vin alb) si doar 12 pana la 36 de ore, astfel incat contactul cu coaja strugurilor sa fie minim.
Singura data cand este indicat sa fermentati vinul fara cojile de struguri pentru vinul roze este daca adoptati metoda Saignee. Aici stau strugurii zdrobiti intr-o cuva, timp de 1-2 zile, si apoi sunt filtrati, ceea ce inseamna ca nu este prezenta coaja, deoarece sucul este transferat in rezervorul de fermentare. Deci, pentru aceasta metoda, culorile si taninurile sunt impartite in amestec chiar inainte de fermentare, mai degraba decat in timpul acesteia.
Dupa o fermentatie scurta, vinul trebuie presat pentru a elimina orice urma de coji de struguri din amestecul final (cu exceptia cazului in care ati folosit metoda Saignee si ati filtrat cojile inainte de fermentare). In aceasta etapa veti vedea ca vinul rezultat este rose pal, datorita faptului ca este in contact doar cu coaja pentru o perioada foarte scurta de timp.
Majoritatea vinurilor rose sunt imbuteliate imediat pentru a-si captura aromele delicate de fructe si sunt cel mai bine consumate proaspete, nematurate pentru mult timp. Singura exceptie de la aceasta regula este sampania rose de epoca, care beneficiaza enorm de imbatranirea sticlei. Inainte de imbuteliere, vinurile rose vor avea adaugati agenti de limpezire pentru a scapa de orice tulburare in aspectul vinului.
Deci, dupa cum putem observa obtinerea vinului rose este un proces ce necesita indemanare, rabdare si spatiu adecvat. Crama Girboiu a demonstrat in fiecare an calitatea de care poate da dovada, iar vinurile lor au fost intotdeauna recunoscute si premiate la nivel European!