Parintii care doresc sa-si convinga copiii sa manance mai multe fructe si legume ar trebui sa le dea un sort si sa-i lase sa gateasca, sugereaza studii recente. Invatandu-i pe cei mici sa gateasca, exista mai multe sanse ca acestia sa devina niste adulti sanatosi, deoarece ajung sa cunoasca tehnicile culinare, cum se pregatesc alimentele si cum se obtin noi combinatii gastronomice.
Este bine sa ne uitam la emisiuni culinare, precum Masterchef, pentru a urmari diversi amatori care isi etaleaza cunostintele gastronomice, dar ceea ce conteaza cu adevarat este sa gatim noi insine. Totodata, cursurile de gatit pentru amatori sunt benefice si pentru adulti. Pe langa descoperirea unor retete noi si a modului in care acestea se pot realiza, ai sansa sa pui bazele unei posibile viitoare meserii sau business.
Invatand cum sa gatesti si cum se amesteca arome, veti ajunge sa cunosti mai multe despre alimentele pe care le consumi, si astfel vei avea ocazia sa le pregatesti copiilor sau prietenilor tai cele mai sanatoase gustari. Vei invata ce vinuri se consuma in functie de mancare sau secretele bucatariilor internationale, asiatica, italiana, libaneza etc.
Un studiu efectuat in Liverpool, la City University London arata ca lectiile culinare destinate atat elevilor, cat si adultilor au un impact pozitiv asupra obiceiurilor alimentare, mai multi elevi spunand ca au mancat mai multe fructe si legume in urma acestor cursuri.
Un alt studiu, realizat de School Food Trust, care a masurat impactul unei retele nationale de cursuri de gatit organizate in scoli pentru copii cu varste de la 4 pana la 8 ani, a constatat ca cei mici ajung, astfel, sa cunoasca mai bine alimentele sanatoase, pe care si le doresc apoi sa le consume. Astfel de clase de gastronomie organizate la nivelul scolilor ar putea fi o solutie in conditiile in care obezitatea infantila a inceput sa fie in crestere in cele mai multe tari europene. Totodata, cursurile de gastronomie dedicate celor mici pot fi o idee excelenta pentru organizarea unor petreceri copii.
Intentia de a convinge elevii sa manance mai sanatos nu este noua. Celebrul Jamie Oliver a fost unul dintre cei care au luptat pentru eliminarea snack-urilor din meniurile din scoli. Ulterior, guvernul britanic a promis o lege prin care statul va oferi, in scoli, mancare gatita copiilor cu varste intre 12 si 16 ani.