Miercuri 12 iulie, Festivalul Vara Magica propune un nou concert inovativ pe scena Ateneului Roman, cu muzicieni din Romania, Italia si Ucraina, insotit de proiectii de live video mapping. Astfel, in cel de-al doilea eveniment din prestigiosul festival ajuns la cea de-a XII-a editie, pianista si compozitoarea Sinziana Mircea va prezenta concertul cameral ”Imagine Baroque – Quasi una fantasia”, intr-un concept in care muzica clasica va fi insotita de Inteligenta Artificiala.
Inovatia reprezinta trademark-ul pianistei Sinziana Mircea, care anul acesta va surprinde din nou publicul cu un concert ce reuneste pian, orga si flat, insotite vizual de proiectii live video mapping. Noutatea consta in alaturarea rara a celor trei instrumente, intr-un repertoriu compus special de Sinziana Mircea pentru acestea. Concertul va debuta cu celebra Sonata a Lunii de L.v. Beethoven si Clair de Lune de C. Debussy, urmate apoi Toccata de J.S. Bach, Passacaglia de G.F. Handel, Tangoul de I. Albeniz, dar si compozitii orginale ale pianistei, precum Anonimul Venezian, Insieme sau Suita Aurora pentru pian si orga. Pe parcursul a doua ore de muzica, pianului i se vor alatura orga – instrumentul cel mai reprezentativ pentru perioada baroca, dar si flautul, intr-un concept extrem de rar intalnit.
’’Acest proiect este rezultatul unei munci de echipa si a unor prietenii construite in multi ani, in care organizatori, artisti, creatori de continut si producatori de tehnologie isi dau mana pentru a darui muzica clasica intr-o haina noua publicului din Romania. Este a patra oara cand revin pe scena Festivalului Vara Magica si ma simt extrem de fericita si recunoscatoare pentru aceasta sansa. Este un privilegiu pentru orice muzician sa isi prezinte lucrarile intr-un festival de asemenea prestigiu si ii multumesc din inima domnului director Dorin Ionita pentru toata increderea si libertatea artistica acordate in alcatuirea unor programe cu adevarat unice, an de an. Alaturi de doamna Carmen Mihai si partenerii lor, echipa Lanto transforma serile de vara bucurestene in seri cu adevarat magice.”
Turneul International “Imagine Baroque – Quasi una Fantasia” reprezinta continuarea proiectului din anul 2022, lansat de pianista si compozitoarea romana ca parte a seriei de turnee „Imagine”, incepute in anul 2019 cu Turneul International „Imagine Chopin”. Anul aceasta, seria inovatiilor continua cu prezentarea unui duo pe cat de neobisnuit, pe atat de fascinant, alcatuit din pian si orga, carora li se va alatura pe parcurs si flautul. La nivel mondial chiar, recitalurile de pian si orga sunt foarte rar prezentate din cauza lipsei literaturii pentru un astfel de duo. Asadar, pentru a aduce pe scena un astfel de proiect, Sinziana Mircea a realizat propriile transcriptii si compozitii pentru duo pian-orga si trio pian-orga-flaut.
„Intregul concert vorbeste despre Dumnezeu, despre dialogul dintre om si divinitate, in cel mai profund spirit Baroc. In egala masura este vorba despre o calatorie printr-un Univers spiritual, condusa de muzica, intr-o lume din ce in ce mai tehnologizata, ilustrata vizual de imaginatia artistului Adistu, cu ajutorul Inteligentei Artificiale care introduce in sine o alta dimensiune a lumii contemporane – cea virtuala. Asadar, dupa editiile anterioare, in care am prezentat lucrari pentru pian solo sau doua piane, dar si alaturarea pianului cu chitara clasica, live electronics, sintetizatorul, sunete din natura sau vocea umana, in acest an mi-am propus sa readuc in fata publicului grandoarea epocii baroce prin alaturari timbrale extrem de rar intalnite intre pian, orga si flaut.’’
Invitatul Sinzianei Mircea in acest turneu este organistul italian Davide Mariano, unul dintre cei mai talentati si activi tineri organisti la nivel international, cu aparitii pe scene precum Musikverein si Konzerthaus Viena, Notre Dame din Paris sau Suntory Hall din Tokyo.
”Dupa concertele de la Timisoara si din Sardegna alaturi de colega si buna mea prietena Sinziana Mircea, sunt onorat sa am sansa de a debuta la Filarmonica George Enescu din Bucuresti intr-un festival atat de presitigios. Acest turneu este o premiera si pentru mine, fiind prima data cand sustin recitaluri camerale pentru un duo de orga si pian. Fiecare dintre cele doua instrumente este un univers in sine, fiind foarte iubite de publicul de pretutindeni. Asadar, imbinarea sonora dintre cele doua este un regal in sine, fiind in acelasi timp o adevarata provocare pentru orice muzician, din cauza raportului inegal de volum dintre cele doua instrumente. In plus, in concertele anterioare din turneu am stat intors cu spatele la Sinziana, la o distanta de 10 metri, chiar pe etaje diferite, asa cum a fost cazul la Timisoara. Asadar, in lipsa unui contact vizual direct, tot ceea ce conteaza este coordonarea aproape telepatica, intr-un repertoriu deosebit de complex, in care balansul sonor este foarte greu de realizat, dar rezultatul este coplesitor”, a declarat organistul italian Davide Mariano.
O lucrare special compusa de Sinziana Mircea pentru acest turneu este Suita Aurora pentru pian si orga, rezultat al cercetarilor realizate de aceasta in Biblioteca Conservatorului din Venetia cu privire la barocul italian.
”Suita este alcatuita din trei parti – Geneza, Zefirul si Aurora, inspirate din mitologia greaca, dar si din picturile renascentiste ale lui Sandro Boticelli. Lucrarea reprezinta o calatorie in sine, prin milenii de arta si spiritualitate universala. Astfel, zeita Aurora este fiica Titanilor, sora cu Luna si cu Soarele si vesteste rasaritul. In acelasi timp, ea este si mama Luceafarului de seara si a vanturilor, printre care se numara si Zefirul, vantul bland care aduce primavara. Figura Aurorei a fascinat poeti si filozofi timp de milenii, printre care se numara Homer, Ovidiu si Shakespeare. Suita ‚Aurora’ reda aceasta simbolistica complexa, reunind mitologia greaca cu arta renascentista italiana, in sonoritatile muzicale ale sec. XXI. Imbinarea sonora dintre instrumentul-simbol al epocii baroce – orga si pianul este menita sa reflecte dualitatea divinitate/ uman sau lumina/ intuneric. Lucrarea se incheie cu triumful Luminii adusa de Aurora asupra intunericului, si, la fel ca in ‚Primavera’ lui Boticelli, reprezinta un nou inceput, o renastere cosmica. Abia astept sa o cant pe scena Ateneului Roman pe 12 iulie!”, a spus Sinziana Mircea.
Ca invitat special, in cadrul concertului se va alatura si flautista ucraineana de origine romana, Mariia Velia. Studenta la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Mariia Velia va primi distinctia ”Youth of Music – Pretuieste viata” acordata de Asociatia MuseArt, coordonata de Sinziana Mircea si Fundatia Pretuieste Viata coordonata de Andreea Marin.
La fel ca in anii precedenti, concertul va imbina muzica clasica si tehnologia, prin proiectiile video mapping live realizate de artistul vizual Adistu cu ajutorul inteligentei artificiale.
”Colaborarea cu artistul vizual Adistu’ a inceput pe scena Salii Radio in anul 2019, in cadrul Turneului Imagine Chopin, dintr-o dorinta de a imbogati experienta publicului prin sinergia artelor. De atunci, muzica fiecarui turneu din ciclul ‚Imagine’ este ilustrata vizual de arta lui Adistu, care an de an aduce noi elemente de inovatie, incorporand cele mai noi tehnici de video mapping. Este vorba de un proces foarte complex realizat live, in care impulsurile sonore preluate de microfon sunt coordonate cu imaginile, acestea redand pulsatiile sonore live. Tin sa multumesc partenerului Epson Romania, care ni se alatura pentru a doua oara intr-un proiect atat de inovativ, transformat in realitate cu ajutorul unor proiectoare de mare putere, de ultima generatie. Abia astept sa ne intalnim cu publicul de la Ateneul Roman pentru o adevarata sarbatoare a muzicii si a luminii!”, a completat pianista si compozitoarea Sinziana Mircea.