București, 10 iulie, 2023: Huawei oferă tinerelor studente posibilitatea de a prospera și de a conduce Europa către un viitor digital incluziv și sustenabil, prin ce-a de-a patra ediție a programului Schools for Female Leadership in the Digital Age, desfășurat săptămâna trecută, la Valencia.
Programul a înregistrat o participare record, cu peste 100 de lideri de opinie de renume mondial care au împărtășit expertiza lor cu tânăra generație a Europei. Aceștia au fost mentorii celor 29 de studente, participante ale ediției de anul acesta. Din partea României a participat o tânără de 24 de ani, din Cluj-Napoca. Dora Crișan a absolvit două universități în paralel: Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și Facultatea de Business, ambele din cadrul Universității Babeș-Bolyai.
Peste 9.000 de candidați s-au înscris, încă de la înființarea programului, în 2021.
La ceremonia de închidere a acestei ediții, directorul școlii, Berta HERRERO, Head of Diversity, Equality and Inclusion la Huawei Europe, le-a urat studenților succes în carieră: ,,Sunt extrem de mândră de progresele voastre din această săptămână și vă admir ambiția de a construi un viitor mai durabil pentru toți. Visele sunt doar vise până când nu le transformăm în acțiuni. Am visat la o școală care să stimuleze talentele feminine din Europa și să accelereze revoluția tehnologică și iată-vă astăzi aici. Sunt convinsă că printre voi se află viitori prim-miniștri, directori executivi, inventatori și lideri de toate felurile care vor juca un rol important în lumea digitală. Așteptăm cu nerăbdare să vă vedem strălucind„.
Selina WEN, Reprezentantul Șef al Huawei în cadrul Instituțiile Europene, a declarat că: ,, Obiectivul de a încuraja femeile să devină participanți activi la tranziția dublă a Europei merge mână în mână cu misiunea Huawei de a împuternici, în mod proactiv, femeile să conducă revoluția tehnologică. Programul Schools for Female Leadership in the Digital Age reprezintă angajamentul nostru, continuu, față de incluziunea digitală și mă bucur să văd că ajutăm tinerele, uimitor de talentate, să-și descopere întregul potențial, împreună cu partenerii noștri și alături de mulți alți experți și mentori din întreaga lume.”
Peste 100 de invitați și lectori la programul Schools for Female Leadership in the Digital Age
Pilar ALEGRIA, Ministrul Spaniol al Educației, a felicitat studentele: ,,Vă doresc să profitați de această oportunitate unică pe care Huawei o oferă. Fiecare dintre voi provine dintr-o țară diferită și domeniu de pregătire diferit, dar obiectivul este unul comun: să reduceți decalajul de gen în Europa și să promovați leadership-ul feminin în era digitală”.
Marc ANGEL, Vicepreședinte al Parlamentului European, a lăudat ambiția programului și a vorbit despre necesitatea de a „promova competențele și educația digitală, de a contesta stereotipurile digitale și de a milita pentru mai multe femei antreprenoare. O economie și o societate sustenabile, corecte, competitive și echitabile, necesită într-adevăr o participare și o implicare activă din partea femeilor”.
Elisabeth KÖSTINGER, fost ministru austriac al mediului, a felicitat Huawei pentru inițiativă și le-a transmis studentelor: ,,Oricare ar fi dorința voastră și oriunde vreți să vă găsiți un scop, urmați-l cu pasiune și veți realiza tot ceea ce nici măcar nu v-ați putut imagina. Călătoria mea personală a început cu un program internațional de leadership, unde am fost una dintre puținele femei prezente. Acum cred că Schools for Female Leadership in the Digital Age este punctul vostru de plecare”.
Hafsat ABIOLA, președinte al Inițiativei femeilor din Africa, a comentat: ,,Ce plăcere a fost să fiu alături de cele 29 de studente minunate și să pot susține Huawei în tot binele pe care îl fac aici”. Aceasta laudă compania pentru sprijinul pe care l-a acordat dezvoltării socio-economice a Africii, unde în Ghana câteva mii de fete sunt instruite în domeniul TIC”. Aceasta își amintește că ,,Atunci când nu exista niciun fel de conectivitate, Huawei a montat primul stâlp de telecomunicații în Congo„.
Tehnologia și energia verde, impact crucial în modelarea viitorului
În cadrul discuțiilor, prelegerilor și atelierelor de lucru, studentele au discutat despre impactul tehnologiei, precum și despre rolul acesteia în modelarea viitorului și despre importanța colaborării la nivel global.
Aleksandra PRZEGALINSKA, Senior Research Associate la Universitatea Harvard, a susținut un masterclass despre etica AI și a explicat că: „Ne aflăm într-un moment în care AI este în plină expansiune. Avem nevoie de o dezbatere profundă, dar și de idei productive. Am văzut exemple grozave de utilizare a acestei tehnologii. Există provocări mari în viitor, dar cu ideile și reglementările potrivite, tehnologia ne poate conduce spre un viitor strălucit”.
Învățând absolventele despre modelele feminine care au marcat istoria STEM, Nuria SALAN, profesor la Universitatea Politehnică din Catalonia, a declarat: ,,Unele dintre cele mai bune invenții din istorie au fost realizate de către femei. Trebuie să dezvăluim și să evidențiem poveștile acestor femei, pentru a ajuta fetele să găsească încrederea în sine”.
În cadrul unui grup de discuții pe tema „Cloud”, Emma WEHRWEIN, șefa biroului de management al proiectului, Federația Gaia-X Services, a explicat că: ,,În era digitală, datele reprezintă o resursă esențială nu numai pentru companii, ci și pentru știință și societate. În Europa avem multe dificultăți în exploatarea datelor, deoarece nu avem competența de a stoca datele cu alte companii”.
Evelina KURGONAITE, secretar general al Alianței Pentru Standarde Echitabile, a declarat: ,,Dacă îmbrățișați abordarea colaborării, orice situație, chiar și în cazul crizelor majore, are un aspect pozitiv. Din experiența mea, cooperarea, în special cea internațională, este cheia succesului”.
Maria Paula CAYCEDO, Head of Innovation Hub South – Urban Mobility, parte a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), a întrebat: ,,De unde știm că avem soluțiile potrivite? Trebuie să colaborăm. Trebuie să extindem această ambiție la nivelul unei industrii mari și să setăm un cadru”.
Totodată, studentele au participat, la o zi dedicată, în întregime, sustenabilității. Importanța competențelor digitale ecologice a fost subliniată de mulți, inclusiv de Eleni TOLI de la Centrul de Cercetare și Inovare din Atena: ,,Combinația de competențe digitale și sustenabile este indispensabilă pentru a aborda, cu success, riscurile climatice. Deși credem că ecologia și industria digitală sunt direcții diferite, ele constituie același punct de plecare. Ocuparea forței de muncă în sectoarele de energie verde va deveni o parte din ce în ce mai importantă a pieței muncii”.
Angeliki ELEFTHERIOU, ESG Senior Manager la Nova – Wind, a explicat că: ,,Lucrăm cu Huawei în Grecia pentru a proteja pădurile din bazinul Attica, folosind tehnologii inovatoare. Datorită tehnologiei, luăm repede decizii și suntem mereu în stare de alertă pentru a-I ajuta pe pompieri să acționeze rapid”.
Studentele provin din toate mediile și disciplinele de studiu, de la STEM la științe umaniste. Ceremonia de închidere a programului a adus recunoaștere celor care au avut o contribuție remarcabilă și a recompensat-o pe candidata care a reprezentat Croația, Katarina GROSSEL BOGDANOVIC, cu prestigiosul premiu Future Leader. Ea se alătură câștigătorilor programului anterior, Dalia Alic, de asemenea din Croația (Școala de vară din 2021); Nanna Tørring Koefoed, din Danemarca (Școala de iarnă din 2022), și Bukky Adebowale, din Irlanda (Școala de vară din 2022). School). Toate aceste tinere au impresionat prin angajamentul și aspirațiile lor de lider în cadrul domeniilor alese, de la managementul securității cibernetice și drepturile omului la științe biomedicale și biotehnologie.